Belgisch Cholesterol

Begin 2019 had België 11,43 miljoen inwoners, taalkundig verdeeld zoals in de grafiek hiernaast.  

Het aandeel Vlamingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag geschat worden op 15% ( = het stemmenaandeel op de Brusselse Nederlandstalige lijsten in 2019).  Sommigen schatten het eerder op 10%.  Dat maakt weinig uit.  Ook dan is België nog altijd 58.7 %  Vlaams. 

 

De verdeling van het aantal zetels in de wetgevende machten is nagenoeg omgekeerd  Dat komt door de overdadige politieke engineering  van “grote staatsmannen” uit het einde van vorige eeuw, die België – met tegenzin 160 jaar oud geworden – tot elke prijs wilden samenhouden.  Dat nobele doel heiligde de waanzinnigste middelen en structuren.  Genoeg wetgevende instellingen om elke taalgroep een gevoel van autonomie te gunnen en financiële regelingen met voldoende ondoorzichtigheid om elke bewering erover niet-berekenbaar te maken.  Zo werd België het dwergje met de zeven parlementen en met eenrichtings-geldtransferten die blijvend door de ene beweerd en door de andere afgestreden kunnen worden. 

Elk parlement heeft zijn zetels.   Op een parlementje meer werd niet gekeken. Vooral Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest konden er niet genoeg van krijgen en lieten graag de bijhorende zetels aanrukken

Wie even wil rekenen komt minstens tot deze conclusie : Vlaanderen is 47% anorectisch of Brussel en Wallonië zijn 91% vetzuchtig.  Zelfs het eerste lijkt me twijfelachtig.

Ook op het provinciale niveau buiten Brussel heerst zulke omgekeerde verhouding tussen de omvang van de bevolking en die van de wetgevende organen.

Bijna twee derden van de bevolking der tien Belgische provincies woont in de vijf Vlaamse provincies, het overige ruime derde in de vijf Waalse.

Toch heeft Wallonië om een of andere reden ruim 1.27 keer meer provincieraadsleden nodig dan Vlaanderen

Nog opvallender : per inwoner heeft Limburg de meeste provincieraadsleden in Vlaanderen.  Maar dat is nog altijd minder dan Henegouwen,  de Waalse provincie met de minste raadsleden per inwoner. 

Zijn de Vlaamse provincieraden 57% te mager of de Waalse 131% te vet?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Michel stallaert

    Wat zegt de gewone Waal hierover, en wat is het commentaar van Vlaamse Belgicisten?

  2. Ingrid

    Goede uitlijning van probleem.Leest vlot,maak ons wat wijzer ,en dat ze eindelijk eens ophouden met die postjes die ze maar bij creëren .Er is nergens een land die zoveel ministers hebben.Tot lees…..

Geef een reactie