Covid-19, Belgische resultaten201104

Met een beetje Excel in de vingers kun je voor elke dag vanaf begin april uit https://ourworldindata.org een lijst distilleren met verticaal 214 staten wereldwijd en horizontaal 20 tot 45 cijfers.  Voor 31 oktober 2020 heb ik daar zelf de overeenkomstige gegevens van de drie Belgische gewesten aan toegevoegd.   Dat geeft een longlist van 217.

Hiernaast vind je een shortlist daaruit van 42 “ontwikkelde” staten plus de drie Belgische gewesten, gerangschikt naar het aantal Covid-19-sterfgevallen tot 31 oktober 2020.

Hieronder de wereldwijde TOP 10 van de longlist na weglating van 2 dwergstaten.

Op dezelfde manier : hiernaast het aantal Covid-19 diagnoses per miljoen inwoners, in de landen van dezelfde shortlist tot 31 oktober 2020.

Hieronder de TOP10 van de longlist.

Tot 5 november evolueerde het aantal corona-besmettingen in BelgIê (per 100.000 inwoners) zoals hiernaast weergegeven.  Het verschil tussen de drie gewesten valt niet te ontkennen.  De redenen worden  niet luidop uitgesproken.

Tot 31 juli was het verloop vrij uniform.  Daarna explodeerde de situatie.  Op 23 oktober bereikte het verschil tussen Vlaanderen en het Brussels HG zijn top : 2,07 keer zoveel besmettingen in Brussel.  Op 5 november had Wallonië er 2.05 keer zoveel als Vlaanderen.

Het aantal doden volgt dat patroon uiteraard met vertraging.

Uit de onderste grafiek hiernaast leid je NIET af dat Wallonië en Brussels HG naar het Vlaams niveau zijn afgedaald.  Wel het tegenovergestelde : Vlaanderen was lagging behind . Vanaf het begin van de crisis kroop het treuzelend de andere twee achterna.

Merkwaardig daarbij is de vaste verhouding van 1.29 en 1.70 keer zoveel doden in Wallonië resp. Brussel gedurende bijna vijf maanden. 

Onthoud dit curven-patroon met de Belgische lijn tussen Vlaanderen aan de ene kant en de Waals Brusselse aan de andere. Het komt in elke bericht van mijn blog in elke politieke of economische tijdreeks terug. 

Ook bij  deze flagrante  cijfers  zullen er hardcore ontkenners van het zonlicht blijven.  

De oorzaken : misplaatste tolerantie,  ongepast begrip, politieke onbekwaamheid en  mismanagement, taboes, misbruik van woorden die met “stigma” of “polari” beginnen, gebrek aan voorbereiding, eigengereidheid en toestanden als deze  :

https://www.hln.be/brussel/honderden-opeengepakte-jongeren-feesten-aan-brussels-flageyplein-hebben-deze-mensen-dan-niets-onthouden-van-de-voorbije-maanden~a22a7601/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/07/politici-veroordelen-rellen-na-betoging-brussel/

De schade van dit “nobele” beleid is niet te overzien.   Welk gewest ze zal betalen laat zich  raden.  Dat valt nu eenmaal onder de noemer “solidariteit”.  En in een solidaire maatschappij betaalt de meest solidaire partij altijd de rekening.  

Dit bericht heeft één reactie

 1. Dirk

  Herman, met enige vertraging je boodschap gelezen.
  Zoals je zegt, er zijn altijd mensen die het licht van de zon ontkennen, die durven nogal eens in een
  Belgische regering zitten…
  je hebt gelukkig tijd en inzicht om alles duidelijk te maken.
  We kijken uit naar je volgende post (niet om er vrolijk van te worden, maar inzicht is een deel van wijsheid).
  Hartelijke groet vanuit het kleine Emblem.

Geef een reactie