Covid-19, Belgische Twistappel201022

 

Helaas, beste lezer, is dit geen grap.

Deze lijst van 31 “ontwikkelde” landen is een selectie uit een long list van 214 staten op https://ourworldindata.org/coronavirus-source-data, waaraan ik de drie Belgische gewesten heb toegevoegd.

Brussels HG verslaat ze ALLE 214.  Wallonië en België ook, op Peru en San Marino na. Hetzelfde voor Vlaanderen, dat op de vierde plaats natuurlijk ook nog België moet laten voorgaan.  

Spijtig dat we niet kunnen weten of meten op welk niveau een onafhankelijk Vlaanderen zou gehangen hebben.  Het ware een unieke meter geweest voor de dysergie van de Belgische federatie.  

Aan Karel Verhoeven in De Standaard van vandaag   “Voor de tweede keer hoort België nu bij de ergst getroffen landen” .  Eufemisme, Karel.  België ís hèt ergst getroffen land, met stip!

  

 

 

 De historiek van die prestatie  staat hiernaast uitgetekend.  Wie nog twijfelt of de vloek van noord naar zuid of omgekeerd over het land trok heeft hiermee zijn/haar antwoord. 

 

De verhouding op elke punt van de tijdlijn tussen de blauwe of rode curven en de zwarte hierboven, brengt een interessante ratio aan het licht.  Als de Vlaamse vloek volledig onafhankelijk zou zijn van de Waalse en Brusselse – wat ik weiger te geloven – dan zijn de eindcijfers 1,74 en 1,3  de meest optimistische meters voor de relatieve onbekwaamheid van Brussels HG en Wallonië.  Benieuwd hoe die verhoudingen zich in de nabije toekomst ontwikkelen. 

 

De landkaarten hiernaast zijn ingekleurd volgens de zogenaamde incidentie van nieuwe covid-19 diagnoses per gemeente. Hier gaat het dus om infectievaststellingen, NIET om sterfgevallen.
Eenvoudig uitgelegd : het aantal vastgestelde nieuwe besmettingen per aantal lokale inwoners die bij het begin van de periode nog niet ziek waren. Die periode was de hele maand september in de bovenste grafiek en 1 tot 19 oktober in de onderste

Merkwaardig hoe het virus al in september de taalgrens kende. 

Aan Peter De Lobel in DS 190704 : “Wallonië bestaat niet” Ik denk het wel , Peter.  Zie je die slappe wasdraad met dat donker ondergoed?  Wel, daaronder ligt Wallonië.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190704_04494407 

Nog een week later wordt de situatie opnieuw bevestigd door in De Standaard van 27 oktober 2020

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Marcel Maerevoet

  Eigenlijk mogen we nog een klein beetje blij zijn dat we Vlamingen zijn.
  Het lijkt inderdaad op een tsunami in Brussel en Wallonië.
  Schietgebedjes en kaarsen in een of andere kapel helpen hier waarschijnlijk niet, toch hoop ik dat we volgend jaar deze onverkwikkelijke toestand achter ons kunnen laten.
  Groetjes,
  Marcello

 2. Franciscus

  Gelukkig hebben we in de Belgische politiek nog het unitarisme om dit alles wat te nivelleren: als Vlaanderen het goed doet krijgt WalloBrux zijn deel, als WalloBrux het slecht doet krijgt Vlaanderen zijn deel.

Geef een reactie